Bob den Uyl prijs 2011 voor Cees Nooteboom

FaceBook  Twitter

Cees Nooteboom heeft de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen voor zijn boek Scheepsjournaal. Het boek gaat over zijn reizen naar de meest uiteenlopende plekken op de wereld.

In boekhandel Pied à Terre in Amsterdam werd de prijs voor de achtste keer uitgereikt. Met de prijs, waar een geldbedrag van 7500 euro aan is verbonden, wordt sinds 2004 het beste Nederlandse journalistieke reisboek van het afgelopen kalenderjaar bekroond.

Dit jaar beoordeelde de jury vijftig inzendingen. Over Scheepsjournaal (De Bezige Bij) zegt de jury:

‘doorleefd, beschouwend en geserreerd proza van de nestor van het genre.’

De jury onder voorzitterschap van Farah Karimi (directeur Oxfam Novib) bestaat uit Natasja van den Berg (publicist), Erik Nijland (consultant HIVOS) en Nico Keuning (biograaf Bob den Uyl).

Uiteindelijk waren het de stijl, de diepgang en de gelaagdheid die de doorslag gaven. De driedimensionaliteit van kennis, kijken en een goede pen. Alles wat het genre te bieden heeft, komt samen in ‘Scheepsjournaal’ van Cees Nooteboom, die met recht de nestor van het genre genoemd kan worden, maar die nooit eerder genomineerd werd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs.

 

De andere genomineerden waren:

 

Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan met ‘De grote dicatortour’ (Spectrum)
Kees Broere met ‘Van Accra naar Amsterdam’ (Meulenhoff)
Ann De Craemer met ‘Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de trans-Iraanse spoorlijn’ (Lannoo)
Bernice Notenboom met ‘Tegenpolen’ (Cargo)
Jaap Scholten met ‘Kameraad Baron’ (Contact)

De Bob den Uyl Prijs is in het leven geroepen door de VPRO Gids en bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro.

 

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste literaire en/of journalistieke reisboek uit het voorgaande kalenderjaar. De prijs is mede bedoeld om het werk van de in 1992 overleden schrijver Bob den Uyl opnieuw onder de aandacht te brengen.