Bi(bli)ografie Gary ( 1914 - 1980)

Biografie:

Romain Gary was een franse diplomaat, schrijver, film regisseur. Hij is de enige auteur die de prestigieuze Prix Goncourt tweemaal wist te winnen (een keer onder zijn eigen naam en een keer onder een pseudoniem).

Gary werd geboren als Roman Kacew in Vilnius op 21 mei 1914. Op zijn veertiende verhuisde hij met zijn moeder naar Nice. Daar studeerde hij rechten en werd piloot bij de Franse luchtmacht. Na de bezetting van Frankrijk door de Duitsers in de tweede wereldoorlog vluchtte hij naar Engeland waar hij zich aansloot bij de Vrije Franse Strijdkrachten. Hij heeft hierbij als piloot meegedaan aan 25 missies. Tijdens deze periode heeft hij zijn naam veranderd in Romain Gary. In 1945 verscheen zijn eerste boek. Direct na de oorlog is hij in diplomatieke dienst getreden en heeft als consul verschiilende posten bekleed. Door zijn functie als Consul in Los Angeles is hij bekend geraakt met Hollywood.

Door zijn succes als schrijver raakte hij ook betrokken bij de filmwereld. Het meestbekende script van zijn hand is 'de langste dag'. Tevens had hij zitting in de jury van het 29e internationale filmfestival van Berlijn.

Op 2 december 1980 pleegde hij zelfmoord in Parijs.

Publicaties:

Als Auteur

Zwarte Beertjes (Hoofdserie)

Lady L

Zwarte Beertjes (Hoofdserie)

De laatste kudden van Afrika

Zwarte Beertjes (Hoofdserie)

Zwerver in de sneeuw