Bi(bli)ografie Aafjes, Bertus ( 1914 - 1993)

Biografie:

Lambertus Jacobus Johannes Aafjes (Amsterdam, 12 mei 1914 — Swolgen, 22 april 1993) was een Nederlands schrijver en dichter die ook publiceerde onder het pseudoniem 'Jan Oranje'.

Bertus Aafjes begon eerst aan een priesteropleiding, studeerde daarna een tijdje archeologie in Rome, vestigde zich als kasteelheer in Hoensbroek en wijdde zich daarna aan literair en journalistiek werk. Hij debuteerde in 1940 als dichter met "Het gevecht met de muze" en schreef in 1942 het prozaïsche "Een laars vol rozen".

In 1946 schreef hij "Een voetreis naar Rome", een romantisch-poëtisch reisverslag, waarmee hij nationale bekendheid verwierf. In 1953 verscheen "De karavaan", voorlopig zijn laatste dichtbundel, nadat hij zich negatief had uitgelaten over de Vijftigers. Hierna legde hij zich toe op reisbeschrijvingen, voornamelijk van de Middellandse Zee-gebied. Onder andere schreef hij "Capriccio Italiano", een autobiografisch verslag geschreven tijdens zijn korte archeologische studie in Rome, en "Goden en eilanden". Hierin wordt een reis door Griekenland beschreven aan de hand van Homerus' Odyssee, dat hij in 1964 vertaalde.

Bekend zijn ook zijn in Japan spelende Rechter Ooka-romans, waaronder het Boekenweekgeschenk van 1973, Een lampion voor een blinde. Hiermee introduceerde Aafjes de haiku in het Nederlandse taalgebied.

In 1980 verscheen toch nog een dichtbundel van zijn hand "Deus sive natura", met erotische poëzie.

Publicaties:

Als Auteur

Zwarte Beertjes (Hoofdserie)

Hier is Oisterwijk

Zwarte Beertjes (Hoofdserie)

Max en Maurits/De vrome Helena/De wijsheid in de kan